- 085 40 19 095 (aanmelden + niet dringende vragen)
- 06 42 61 01 99 (spoed, bevalling)
Zwanger en sauna
Sauna tijdens de zwangerschap: tips voor veilig genieten
De sauna is een oase van ontspanning, waar stress lijkt weg te smelten in de warmte. Tijdens de zwangerschap kan de behoefte aan deze kalmerende omgeving toenemen, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden. Laten we eens kijken naar wanneer en hoe je veilig kunt genieten van de sauna tijdens deze bijzondere periode.
Eerste 16 weken: vermijd de sauna
In de eerste 16 weken van de zwangerschap wordt sterk afgeraden om de sauna te bezoeken. Gedurende deze periode bevindt de baby zich in een kritieke fase van ontwikkeling. Blootstelling aan hoge temperaturen in de sauna kan mogelijk schadelijk zijn voor de celdeling en het risico op een miskraam vergroten.
Na 16 weken: sauna met voorzorgsmaatregelen
Na het eerste trimester is een saunabezoek mogelijk, maar met de nodige voorzichtigheid. Hier zijn enkele tips:
-
Maximaal 10 minuten: Beperk de tijd in de sauna tot maximaal 10 minuten om oververhitting te voorkomen. Langere blootstelling kan kunstmatige koorts veroorzaken, wat gevaarlijk kan zijn voor de baby.
-
Kies een lagere temperatuur: Ga voor sauna’s met temperaturen tot maximaal 70 graden Celsius gedurende maximaal 20 minuten. Vermijd sauna’s met extreem hoge temperaturen.
-
Zit lager in de sauna: Kies voor het laagste bankje om minder warmte op te vangen.
-
Infrarood sauna: Vermijd de infrarood sauna gedurende de hele zwangerschap vanwege mogelijke schadelijke straling.
-
Bij gecompliceerde zwangerschap: Bij een gecompliceerde zwangerschap is het raadzaam de sauna volledig te vermijden. Raadpleeg je verloskundige voor persoonlijk advies.
Zwemmen en andere baden
Bubbelbaden, Jacuzzi’s, Hottubs en Kruidenbaden
Zolang je vliezen nog niet gebroken zijn, mag je gewoon gebruik maken van bubbelbaden, jacuzzi’s, hottubs en kruidenbaden. Ga je bij een wellness in een jacuzzi, hottub of kruidenbad? Beperk dit dan tot maximaal 10 minuten in een bad van 41 graden en 15 minuten in een bad van 39 graden.
Gebroken vliezen – niet in bad
De kans op infecties neemt toe op het moment dat de vliezen wel gebroken zijn. Vanaf het moment dat je vliezen gebroken zijn, mag je dan ook niet meer in bad, ook niet thuis. Heb je naast gebroken vliezen óók krachtige weeën op dat moment (dit beoordeeld de verloskundige als ze op huisbezoek is geweest), dan mag je wel in bad. Let op: dit mag pas als de verloskundige dit aangeeft.
Dompelbaden
Vermijd dompelbaden gedurende de hele zwangerschap. De extreme verandering van warm naar koud is niet wenselijk tijdens je zwangerschap.
Meld je zwangerschap
Bij een bezoek aan de sauna is het altijd verstandig om te melden dat je zwanger bent. Op deze manier kunnen alternatieve behandelingen worden aangeboden die geschikt zijn voor zwangere vrouwen en sommige kuuroorden bieden zelfs speciale zwangerschapsbehandelingen.
Houd deze richtlijnen in gedachten en geniet van de ontspannende voordelen van de sauna tijdens je zwangerschap.