Verloskundigen PuurBegin

Borstvoedingshoudingen

1. Borstvoeding: hoeveel heeft je baby nodig?

Borstvoeding is een prachtige, natuurlijke manier om je baby te voeden en past zich aan aan de behoeften van je kind. In de eerste dagen na de geboorte produceer je misschien minder melk, maar als je baby groeit, neemt ook de hoeveelheid borstvoeding toe. Het is heel normaal dat je je zorgen maakt of je baby genoeg borstvoeding krijgt. Na de bevalling is de maag van je baby klein, met ruimte voor ongeveer 10 ml melk. Signalen dat je baby genoeg borstvoeding heeft gehad, zijn onder andere dat hij na het voeden in een diepe slaap valt, ongeveer elke 3 uur wakker wordt voor een nieuwe voeding, en dat het zuigen minder krachtig wordt naarmate de voeding vordert. Je kunt ook merken dat je borsten soepeler aanvoelen na het voeden, wat een teken is dat ze goed zijn leeggedronken.

2. Borstvoeding geven: elke 3 uur

Het is essentieel voor de opbouw van een goed borstvoedingsritme om in het begin elke 3 uur borstvoeding te geven. Dit helpt niet alleen de melkproductie op gang, maar geeft je baby ook een consistent voedingsschema. Maak je geen zorgen als je baby niet bij elke voeding evenveel drinkt. In de eerste 24 uur na de geboorte heeft de baby vaak genoeg reserves en hoeft hij niet noodzakelijk te eten. Desondanks is het belangrijk om toch elke 3 uur borstvoeding aan te bieden, zelfs als je baby slaapt. Het overslaan van voedingsmomenten kan de melkproductie beïnvloeden.

3. Temperatuur van je baby controleren

Het is raadzaam om na elke borstvoeding de temperatuur van je baby te meten. Dit helpt je om een beter beeld te krijgen van de algehele gezondheid en welzijn van je baby. Noteer de temperatuur en observeer of je baby heeft geplast of gepoept na elke voeding.

4. Het belang van plasluiers

Een goede indicatie dat je baby voldoende borstvoeding krijgt, is het aantal plasluiers. Een gezonde pasgeboren baby heeft ongeveer 4-6 natte luiers per 24 uur. Houd bij elke voeding bij of je baby heeft geplast.

5. Zorgen voor een goede hap

Een correcte borstvoedingstechniek is essentieel. Als je baby alleen aan het topje van je tepel zuigt, kan dit pijn veroorzaken. Om te zorgen dat je baby een goede hap neemt, stimuleer je hem door je tepel langs zijn bovenlip te strijken. Zo zal hij uiteindelijk een grotere hap nemen en de hele tepelhof in zijn mond krijgen. Als je baby goed drinkt, hoor je hem slikken en zie je zijn kaak bewegen. Dit is een goed teken dat de borstvoeding goed verloopt.

aanhappen borstvoeding

6. Borstvoeding: duur en afwisseling

Je baby mag zo lang en zo vaak drinken als hij wil. Dit bevordert de melkproductie. In de eerste dagen is het goed om je baby bij elk voedingsmoment aan beide borsten te laten drinken. Begin met de borst waarmee je de vorige keer geëindigd bent. Laat je baby drinken tot hij stopt, laat hem boeren, en bied dan de andere borst aan.

7. Bijvoeding: wanneer niet nodig

Borstvoeding is vaak alles wat je gezonde, op tijd geboren baby nodig heeft. In de eerste 24 uur na de geboorte, zelfs als de borstvoeding nog niet volledig op gang is gekomen, is bijvoeding meestal niet nodig. Baby’s die vroegtijdig, te licht of juist te zwaar geboren zijn, hebben soms extra voeding nodig. Wij zullen je als verloskundige hierover informeren als we dit nodig achten, nadat we overleg hebben gehad met een kinderarts.

9. Stuwing: wat te doen

Stuwing kan optreden wanneer je melk ‘binnenkomt’, meestal rond de vierde dag na de bevalling. Je borsten kunnen hard en pijnlijk aanvoelen. Dit is normaal en wijst op een toenemende melkproductie. Vaker borstvoeding geven kan helpen. Als de pijn hevig is, kun je je borsten koelen voor verlichting. Wees gerustgesteld dat deze volheid afneemt naarmate de borstvoeding zich stabiliseert.

10. Borstvoedingshoudingen

Er zijn verschillende houdingen voor borstvoeding die je kunt proberen, zoals de madonnahouding, rugbyhouding, zijligging en rechtop zitten. Het uitproberen van verschillende posities kan helpen om te ontdekken wat het beste werkt voor jou en je baby:

Madonna- of wieghouding

Dit is een klassieke borstvoedingshouding. Ga rechtop zitten en houd je baby op je arm, met zijn buik tegen jouw buik. Ondersteun het hoofdje en de nek van je baby met je hand. Zorg ervoor dat je tepel de bovenlip van je baby raakt.

Rugbyhouding

Ideaal als je een keizersnede hebt gehad. Houd je baby aan de zijde van je lichaam, met zijn hoofdje bij je borst en zijn lichaam onder je arm door naar achteren. Een voedingskussen kan hierbij ondersteunend werken.

rugby borstvoeding

Zijligging

Ga op je zij liggen en plaats je baby naast je, buik tegen buik. Deze houding is vooral handig voor nachtvoedingen of als je herstelt van de bevalling.

Zijligging borstvoeding

Achterover liggen

Leun licht achterover en plaats je baby met zijn buik tegen jouw buik. De baby kan zelf de tepel zoeken en pakken. Deze houding stimuleert het natuurlijke zoekgedrag van je baby.

Probeer verschillende houdingen uit om te zien wat het beste werkt voor jou en je baby. Elke moeder en baby is uniek, dus wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Vergeet niet om kussens te gebruiken voor extra ondersteuning en comfort tijdens het voeden.

Achterover liggen borstvoeding

11. Melk afkolven

Als je merkt dat je meer melk produceert dan je baby nodig heeft, kun je overwegen om na de ochtendvoeding wat melk af te kolven. Deze melk kun je bewaren voor momenten waarop je productie lager is. Let erop dat je dit pas doet nadat de borstvoeding goed op gang is gekomen.

12. Zoogcompressen

Het is normaal dat je melk lekt, vooral als je baby huilt of in de buurt is. Zoogcompressen in je bh kunnen helpen om lekkende melk op te vangen en je comfortabel te houden.

13. Zorg voor jezelf: eten, drinken en slapen

Zorg goed voor jezelf tijdens de borstvoedingsperiode. Eet gezond en drink voldoende water, want borstvoeding geven vergt veel energie en vocht. Beperk je inname van cafeïne en alcohol. Huid-op-huid contact is ook belangrijk, zelfs als je geen borstvoeding geeft, om de band met je baby te versterken.

14. Tot slot: vraag om hulp bij borstvoeding

Aarzel niet om hulp te vragen als borstvoeding geven uitdagend is. Een lactatiedeskundige kan je ondersteunen en advies geven om ervoor te zorgen dat je baby goed aanlegt en effectief drinkt.

Dit uitgebreide artikel over borstvoeding biedt je hopelijk waardevolle inzichten en praktische tips om je door deze bijzondere periode heen te helpen. Onthoud dat elke ervaring uniek is en dat het belangrijk is om te doen wat het beste is voor jou en je baby. Wij zijn er voor je als je vragen hebt.

Lieve groeten,

De verloskundigen van PuurBegin

error: Bescherme content.
nl_NLDutch
× Chat met ons