Verloskundigen PuurBegin

Pijnvrij bevallen?

Pijnstilling bevalling

Pijnstilling tijdens de bevalling

Elke bevalling is een uniek avontuur en wij begrijpen dat je misschien wel verhalen hebt gehoord van vriendinnen, een zus of moeder. Uiteindelijk verloopt iedere bevalling anders en gaat het erom dat je goed bent voorbereid op dat wat komen gaat en de opties die je op bepaalde momenten hebt. Of je nu kiest voor natuurlijke methoden zonder pijnstilling of pijnstilling met medicatie, het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn zodat je weet wat je kiest. Wanneer je pijnstilling zonder medicijnen toepast tijdens jouw bevalling, mogen wij jouw bevalling begeleiden.

Opties voor pijnstilling zonder medicijnen 

  1. Ondersteuning door een vertrouwd persoon: misschien het minst bekende, maar één van de meest effectieve methoden tegen de pijn tijdens een bevalling, is de aanwezigheid van iemand die jij graag om je heen hebt en die rust brengt. Denk hierbij aan je partner, familielid of een vriendin. Degene die bij je blijft tijdens een bevalling kan jou ondersteunen met massages, verkoelende washandjes en geruststellende aanmoedigingen. Uit onderzoek is gebleken dat dit de ervaring van de bevalling positief beïnvloedt.

  2. Houdingen veranderen: Actief bewegen en verschillende posities aannemen tijdens het opvangen van de weeën, kunnen pijn verminderen. Denk aan lopen, staan, zitten op een skippybal of een warme douche nemen.

  3. Warm water – Badbevalling of douche: Ontspan in een warm bad of onder de douche. Dit bevordert natuurlijke pijnstillers in je lichaam en kan de bevalling versnellen, doordat je meer tot rust komt en je makkelijker van houding kunt veranderen doordat je gewichtloos bent in het water. Daarnaast zorgt een badbevalling voor een rustigere overgang voor de baby als deze wordt geboren onder water.

  4. Massage: Laat iemand je rug of benen masseren om pijn te verlichten.

  5. Vertrouwde Geuren en Geluiden: Eigen muziek of geurstokjes kunnen bijdragen aan een ontspannen sfeer en pijn verminderen.

  6. TENS Apparaatje: Elektrische stimulatie kan afleiding bieden tijdens weeën, en de kosten worden vaak vergoed door aanvullende verzekeringen.

Opties voor pijnstilling met medicijnen

Wanneer natuurlijke pijnstillingsmethoden niet voldoende zijn, biedt medicinale pijnstilling een effectieve oplossing. Hier zijn de beschikbare opties en wat je kunt verwachten:

  1. Ruggenprik: Deze krachtige pijnstiller wordt gegeven door een arts, waardoor je tijdelijk verdoofd wordt vanaf je navel naar beneden. Hierdoor kun je beperkt bewegen en kun je dus niet meer lopen. Je bevalt op bed en de baby wordt continu gemonitord met een hartfilmpje. Eén van de veelvoorkomende bijwerkingen van de ruggenprik is koorts. Omdat we niet weten of de koorts komt van de ruggenprik of door een infectie, wordt er antibiotica gegeven via het infuus als je koorts krijgt tijdens de bevalling. Verder kun je een aantal dagen na de bevalling nog hoofdpijn hebben, dit gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over.

  2. Remifentanil: Een morfine-achtig medicijn, wat je zelf toedient via een pompje en wat via een infuus in je bloed terecht komt. Het werkt snel en is daarom ook snel weer uitgewerkt als je het medicijn stopt. Het pompje is beveiligd waardoor je jezelf nooit teveel kunt toedienen. Een bekende bijwerking van dit medicijn is dat het ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Daarom word je na toediening van dit medicijn een uur lang geobserveerd door een verpleegkundige. 

Omdat bij medicinale pijnstilling de baby continu in de gaten moet worden gehouden met een hartfilmpje, wordt de zorg overgedragen aan het ziekenhuis. Dit betekent dat de verloskundige van het ziekenhuis de rest van de bevalling zal begeleiden en dat ook de kraamzorg niet bij de bevalling is, maar een verpleegkundige van het ziekenhuis. Na de geboorte van de baby komen wij natuurlijk wel weer bij jullie thuis en zal ook de kraamzorg weer komen. 

error: Bescherme content.
nl_NLDutch
× Chat met ons