Verloskundigen PuurBegin

Badbevalling

badbevalling

Een unieke en ontspannen ervaring

Een badbevalling biedt een bijzondere en intieme manier om je kindje ter wereld te brengen. Als je overweegt om te kiezen voor een badbevalling, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel verkennen we de vele voordelen van een badbevalling en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Voordelen van een badbevalling

Als je streeft naar een natuurlijke en ontspannen bevallingservaring, kan een badbevalling een prachtige optie zijn. Hier zijn enkele redenen waarom vrouwen vaak voor een badbevalling kiezen:

  1. Minder stress voor de baby
    Het warme water in het bevalbad bootst de omstandigheden van het vruchtwater na, wat de overgang voor je baby naar de buitenwereld minder stressvol maakt.

  2. Minder kans op scheuren of episiotomie
    Het warme water maakt de huid en spieren rond je vagina en anus soepeler, wat de kans op scheuren of een knip tijdens de bevalling kan verminderen. Daarnaast biedt een bevalbad meer bewegingsvrijheid dan een bed, wat je een gevoel van controle en autonomie geeft tijdens je bevalling.

  3. Natuurlijke pijnverlichting
    Het warme water fungeert als een natuurlijke pijnstiller, ontspant je spieren en kan de intensiteit van de weeën verminderen. Dit maakt de bevalling comfortabeler en vermindert de behoefte aan medische pijnbestrijding. Water heeft een kalmerend effect, helpt je te ontspannen en vermindert angst en stress, wat kan bijdragen aan een snellere en soepelere bevalling.

Waar je in bad kunt bevallen

Badbevalling thuis

Als je overweegt om thuis te bevallen, is het belangrijk om te weten dat dit meestal niet in je eigen bad kan vanwege veiligheidsredenen. Je kunt een speciaal bevalbad huren dat wordt geleverd met een hygiënische hoes. Na de bevalling kun je de hoes weggooien en het bad retourneren.

Wat moet je klaarzetten voor een badbevalling

Een badbevalling biedt een ontspannen en comfortabele optie voor vrouwen die een meer intieme en rustige omgeving willen tijdens de bevalling. Of je nu van plan bent om thuis te bevallen of in een geboortecentrum, het huren van een bevalbad kan een waardevolle toevoeging zijn. Hier is een overzicht van wat je moet klaarzetten en wat je kunt verwachten bij het huren van een bevalbad.

Wat je klaar moet zetten:

  1. Bevalbad:

    • Zorg ervoor dat je een geschikt bevalbad huurt. Deze baden zijn ontworpen voor comfort tijdens de bevalling en hebben vaak een stevige rand om op te leunen.

  2. Afdekzeil of zeiltje:

    • Plaats een afdekzeil of een zeiltje onder het bevalbad om eventuele morsingen op te vangen en je vloer te beschermen.

  3. Handdoeken en doeken:

    • Zet een stapel zachte handdoeken en doeken klaar om jezelf af te drogen en om de baby na de geboorte mee af te drogen.

  4. Antislipmat:

    • Overweeg het gebruik van een antislipmat op de bodem van het bad om uitglijden te voorkomen.

  5. Thermometer:

    • Bij een bevalbad ontvang je eigenlijk altijd een thermometer voor in bad, zodat je continu kunt controleren of het water nog goed van temperatuur is.

  6. Comfortabele kleding:

    • Zorg voor comfortabele kleding om te dragen als je het bad weer uit komt. Denk aan een nachthemd.

  7. Kaarsen/muziek:

    • Creëer een ontspannende sfeer met kaarsen, dimbaar licht of rustgevende muziek.

Bevalbad huren

Wanneer je een bevalbad huurt, ontvang je vaak de volgende spullen:

  1. Bevalbad met beschermhoes:

    • Bij het huren van een bevalbad ontvang je meestal een stevig opblaasbaar bad met een passende beschermhoes voor jouw eigen hygiëne.

  2. Waterpomp:

    • Een waterpomp wordt vaak meegeleverd om het vullen en legen van het bad gemakkelijk te maken.

  3. Luchtpomp:

    • Een luchtpomp om het bad snel op te blazen is meestal inbegrepen.

  4. Afvoerslang:

    • Voor een gemakkelijke afvoer van water na de bevalling.

  5. Instructiehandleiding:

    • Een gedetailleerde handleiding wordt verstrekt om je te begeleiden bij het opzetten, vullen en legen van het bad.

Het vullen van het bad:

Als je een bevalbad gaat klaarzetten, moet je rekening houden met het volgende:

  1. Watertemperatuur:

    • Vul het bad met warm water op een temperatuur tussen de 37 en 38 graden Celsius. Dit is de ideale temperatuur om de baby comfortabel te houden en het risico op onderkoeling te verminderen.

  2. Timing:

    • Begin met het vullen van het bad wanneer je merkt dat de weeën regelmatig zijn. Dit geeft voldoende tijd om het bad op de juiste temperatuur te krijgen voordat de bevalling begint.

  3. Waterkwaliteit:

    • Zorg ervoor dat het water schoon en helder is voordat je het bad betreedt.

Een badbevalling kan een prachtige ervaring zijn en met de juiste voorbereiding en het gebruik van een kwalitatief bevalbad, kun je optimaal genieten van deze unieke bevallingsmethode.

 

Badbevalling in het geboortecentrum

Als je liever geen bevalbad huurt, bestaat er een mogelijkheid om in bad te bevallen in het geboortecentrum van het St. Jansdal ziekenhuis. Hier is één bevalbad beschikbaar. Dit bad wordt in principe niet gereserveerd. Als je in het geboortecentrum wilt bevallen, kunnen we navragen of het bevalbad beschikbaar is. Als dit het geval is, wordt het voor jou vrijgehouden.

Indien de bevalling anders verloopt

Hoewel een badbevalling tal van voordelen biedt, van natuurlijke pijnstilling tot een rustgevende omgeving, kan het voorkomen dat de bevalling anders verloopt, om medische redenen of als je het warme water toch niet prettig vindt, of als je medische pijnbestrijding wenst. In dergelijke gevallen is het van belang te begrijpen dat de zorg voor jou en de baby wordt overgedragen aan het ziekenhuis. Wij zijn dan helaas niet in staat de bevalling verder te begeleiden.

error: Bescherme content.
nl_NLDutch
× Chat met ons