Belinstructies

Wanneer bel je de verloskundige tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap kunnen er verschillende redenen zijn om contact op te nemen met ons. Bijvoorbeeld als je ongerust bent, de baby minder beweegt (vanaf 26 weken) of je je niet lekker voelt. In een aantal situaties willen we graag dat je dezelfde dag nog belt:

1. Bloedverlies

Wanneer je te maken krijgt met bloedverlies, is het van groot belang dat je ons op dezelfde dag nog belt. Zelfs als je vermoedt dat je de oorzaak van het bloedverlies kent, zoals hoesten, zwaar tillen, of geslachtsgemeenschap, raden we je aan om contact met ons op te nemen. Op die manier kunnen we beoordelen of een extra controle in het ziekenhuis vereist is. Je gezondheid en welzijn staan voorop.

2. Niet lekker voelen en bovenbuikspijn

Indien je last hebt van aanhoudende hoofdpijn, met een gevoel van druk of beklemming bovenin je buik, dat lijkt op een strak zittende beha en je merkt dat je ‘sterretjes’ ziet en misselijk bent, dan is het vanaf 24 weken zwangerschap belangrijk om bedacht te zijn op een mogelijke hoge bloeddruk. Als je deze combinatie van symptomen herkent en paracetamol geen verlichting biedt, adviseren wij je om dezelfde dag nog contact met ons op te nemen. Je gezondheid staat voorop en we staan klaar om je te helpen.

3. Als de baby minder beweegt

Als je 26 weken zwanger bent en merkt dat de bewegingen van de baby minder frequent zijn dan gewoonlijk, maak je geen zorgen. Dit kan soms gebeuren, bijvoorbeeld na een drukke dag. Wanneer je echter het gevoel hebt dat de baby significant minder beweegt dan normaal (niet enkel minder krachtig), adviseren we je om eerst een uur op je linkerzij te gaan liggen en contact te maken met je baby door zachtjes te duwen. Als de baby na dit uur nog steeds niet reageert of als je twijfelt, aarzel dan niet om direct contact met ons op te nemen. Het is belangrijk om onmiddellijk te handelen, in plaats van te wachten tot de volgende dag. Je baby’s welzijn heeft onze hoogste prioriteit.

4. Als je vocht verliest vóór 37 weken of de baby nog niet is ingedaald

Als je merkt dat je vocht verliest en vermoedt dat het vruchtwater betreft, aarzel dan niet om ons dezelfde dag nog te bellen. Vruchtwater heeft een zoete, weeïge geur en kan in kleine hoeveelheden langs je benen sijpelen. Hoewel vochtverlies soms veroorzaakt kan worden door urine of resten van douchen of baden, is dit meestal niet constant. Als je dus aanhoudend vocht blijft verliezen, raden we aan om direct contact met ons op te nemen.

Als tijdens een eerdere controle is vastgesteld dat het hoofdje van de baby nog niet volledig is ingedaald en je vliezen breken, bel ons dan onmiddellijk. Ongeacht het tijdstip, dus ook midden in de nacht. Zorg ervoor dat je gaat liggen en loop geen trappen meer op.

 

5. Als je weeën krijgt vóór 37 weken

Indien je denkt dat je weeën ervaart en je bent nog geen 37 weken zwanger, aarzel dan niet om ons onmiddellijk, zelfs midden in de nacht, te bellen. Als de bevalling vóór de 37 weken begint, is het namelijk van essentieel belang dat je in het ziekenhuis bevalt. Je gezondheid en die van je baby hebben onze hoogste prioriteit.

6. Veel overgeven

Het is gebruikelijk om tijdens de zwangerschap last te hebben van misselijkheid, een symptoom dat wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. In sommige gevallen kan deze misselijkheid leiden tot braken. Bovendien kun je, los van de zwangerschap, ook gewoon last hebben van een griep en gedurende meerdere dagen moeten overgeven.

Belangrijk om te onthouden is dat je baby geen voedingstekort zal hebben als jij ziek bent. De baby krijgt altijd de benodigde voedingsstoffen binnen. Echter, wanneer je langer dan 3 dagen aanhoudend moet overgeven en zelfs geen water of thee meer binnen kunt houden, adviseren we je om contact met ons op te nemen. Je welzijn is van groot belang en we staan klaar om je te helpen.

Kortom

Ons team staat altijd klaar om je te ondersteunen gedurende je zwangerschap. Als je een van de bovengenoemde symptomen ervaart, aarzel dan niet om ons direct te bellen. Zelfs bij twijfel zijn we hier om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden. Onthoud dat geen enkele vraag te vreemd is. Je gezondheid en die van je baby zijn onze hoogste prioriteit en we zijn er om je te helpen.

error: Beschermd content.
nl_NLDutch