Verloskundige kampen puurbegin-33

Nacontrole

Een zorgvuldige afsluiting

Net zoals tijdens de zwangerschap, is de nacontrole een belangrijk medisch onderzoek dat ongeveer zes weken na de bevalling plaatsvindt. Tijdens deze controle worden diverse medische tests uitgevoerd en wordt er uitgebreid gesproken over jouw ervaringen en eventuele zorgen.

Medische evaluaties

Een zwangerschap heeft aanzienlijke invloed op je lichaam. Je spieren worden bijvoorbeeld slapper om ruimte te bieden aan de groeiende baby en hormonale veranderingen kunnen ook leiden tot mentale schommelingen. Tijdens de nacontrole worden verschillende medische evaluaties uitgevoerd en er wordt geïnformeerd naar je mentale welzijn. Deze medische controles omvatten:

  1. Bloeddrukmeting: Dit is een cruciale indicator voor je algemene gezondheid. Als je bloeddruk te hoog blijkt te zijn, verwijzen we je naar een huisarts.

  2. IJzergehalteanalyse: Bijzonder belangrijk als je veel bloed hebt verloren tijdens de bevalling of ijzersupplementen hebt gebruikt.

  3. Buikspiercontrole: Dit is noodzakelijk voordat je weer met sporten kunt beginnen, vooral als je je rechte buikspieren hebt gebruikt. Als er nog een opening voelbaar is tussen je buikspieren, raden we af om buikspieroefeningen te doen.

  4. Urine en ontlasting: We vragen naar je ervaringen met het ophouden van urine en ontlasting, aangezien dit na de bevalling soms nog niet optimaal functioneert.

  5. Hechtingen: Als je hechtingen hebt gehad en deze niet vanzelf zijn opgelost, kunnen we deze tijdens de nacontrole verwijderen.

Emotionele en fysieke belevenissen

Tijdens de nacontrole bespreken we ook hoe je de zwangerschap, bevalling en kraamperiode hebt ervaren. Dit is een veilige ruimte om eventuele zorgen of problemen te delen die je mogelijk hebt ondervonden.

Het belang van de nacontrole

De nacontrole is meer dan alleen een medische check-up; het is een moment om stil te staan bij de emotionele en fysieke veranderingen die je hebt doorgemaakt. Het biedt de gelegenheid om vragen te stellen en advies te ontvangen over de nieuwe fase in je leven: het moederschap.

Anticonceptie

Tijdens de nacontrole voorzien we je ook van informatie over anticonceptie. Het wordt geadviseerd om na de bevalling minimaal één jaar niet zwanger te worden, zodat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen. In onze praktijk bieden we opties voor anticonceptie, inclusief het plaatsen van spiraaltjes.

error: Beschermd content.
nl_NLDutch