Verloskundigen PuurBegin in Kampen

5 Dingen over Blaasontsteking en Zwangerschap

5 Dingen over blaasontsteking en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam en dat kan je blaas ook beïnvloeden. Je groeiende wonder kan druk uitoefenen op je blaas en daarnaast is je afweer verminderd als je zwanger bent, wat je vatbaarder maakt voor infecties. In dit artikel leggen we je uit wat een blaasontsteking is, wat belangrijk is rondom een blaasontsteking tijdens de zwangerschap, een uitleg over harde buiken en de relatie met een blaasontsteking en tot slot hoe je een blaasontsteking kunt herkennen, testen en behandelen. 

Wat is een Blaasontsteking?

Een blaasontsteking is simpel gezegd een ontsteking van de blaas, vaak veroorzaakt door bacteriën. Het kan je het gevoel geven alsof je constant naar het toilet moet, maar dit is in de zwangerschap vaak sowieso al het geval. De symptomen van een blaasontsteking tijdens de zwangerschap zijn ook minder goed te herkennen, omdat ze anders zijn dan buiten een zwangerschap.

Symptomen blaasontsteking

Bij een blaasontsteking zonder zwangerschap merk je dat je vaak moet plassen en dat niet ook niet helemaal lukt. Je hebt het gevoel niet volledig geplast te hebben en meestal gaat dit samen met pijn tijdens het plassen (branderig gevoel). Als je zwanger bent, heb je hier meestal geen last van.

Symptomen blaasontsteking en zwanger

Bij zwangere vrouwen kunnen de symptomen van een blaasontsteking subtieler zijn, maar vaak omvatten ze in ieder geval een zeurend gevoel in de onderbuik en lage rugpijn. Je urine kan sterker ruiken. Regelmatig plassen komt ook voor zonder blaasontsteking, dus het is met name belangrijk om contact op te nemen met ons als je een pijnlijk/zeurend gevoel hebt in je onderbuik.

Harde Buiken Tijdens Zwangerschap: Wat is Normaal?

Je hebt misschien wel eens gehoord van ‘harde buiken’. Dit zijn contracties die je buik strak en hard kunnen maken. Een beetje zoals Braxton Hicks, een soort ‘oefenweeën’. Het is normaal om dit een paar keer per dag te ervaren, vooral als je een drukke dag hebt gehad of wat stress ervaart.

Normale Frequentie van Harde Buiken

Het is normaal om tot 5-6 keer per dag harde buiken te ervaren. Deze contracties zijn meestal onregelmatig, kortdurend en verdwijnen vaak als je rustig gaat liggen en warmte toepast zoals een kruik of douche.

Wanneer Zijn Harde Buiken een Reden tot Zorg?

Als harde buiken frequent (meer dan 5-6 keer per dag) en regelmatig voorkomen, kan dit een teken zijn van teveel drukte en stress. Als je last hebt van veel harde buiken en een zeurend gevoel onderin je buik, kan dit ook komen door een blaasontsteking. Neem daarom bij veel harde buiken altijd contact met ons op voor overleg.

Harde buiken en een onbehandelde blaasontsteking

Wanneer je harde buiken hebt door een onbehandelde blaasontsteking, kunnen deze harde buiken toenemen. Als je teveel harde buiken hebt, kunnen deze overgaan in echte weeën. Dit betekent dat er een kans bestaat op een voortijdige bevalling. Omdat we natuurlijk niet willen dat de baby te vroeg wordt geboren, is het belangrijk om een blaasontsteking te behandelen.

Blaasontsteking testen tijdens zwangerschap

Als je symptomen ervaart die wijzen op een blaasontsteking, is het belangrijk om je te laten testen op een blaasontsteking. Het testen van een blaasontsteking moet op een betrouwbare manier gebeuren: de ‘gewassen plas’ methode. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is erg belangrijk.

Wat is een ‘Gewassen Plas’?

Het idee achter een ‘gewassen plas’ is simpel: je wilt ervoor zorgen dat de urine die je opvangt zo schoon mogelijk is. Waarom? Omdat je geen verkeerde diagnose wilt krijgen door bacteriën en afscheiding die normaal rondom je vagina voorkomen.

Hoe zorg je voor een ‘Betrouwbare Plas’?

  1. Schoonmaken: Zorg voor een gewassen plas. Begin met het zorgvuldig schoonmaken van je uitwendige geslachtsdelen. Dit doe je met water en een watje, gebruik géén zeep.
  2. Het middelste gedeelte urine opvangen: Nu komt het trucje. Begin met plassen, maar vang niet het eerste deel op. Wacht even en vang dan het middelste deel van je plas op in een steriele container. Dit ‘middelste deel’ is het meest representatief voor de toestand in je blaas.
  3. Gebruik verse urine die niet ouder is dan een uur als je deze inlevert bij de huisarts. Het is dus niet de bedoeling dat je in de ochtend je urine opvangt en deze pas in de middag weg brengt, ook niet als deze in de koelkast heeft gestaan.

Door deze methode te gebruiken, krijg je de meest nauwkeurige resultaten. Dit betekent dat als je een blaasontsteking hebt, je snel de juiste behandeling kunt krijgen. En dat is belangrijk, want tijdens je zwangerschap wil je natuurlijk elk risico vermijden.

Behandeling van Blaasontsteking Tijdens de Zwangerschap

Wanneer je zwanger bent en een blaasontsteking oploopt, is het belangrijk om te weten hoe je hiermee om moet gaan. Het goede nieuws is dat het behandelbaar is, maar het vergt speciale aandacht vanwege je zwangerschap.

De Rol van de Huisarts

Zelfmedicatie is geen goed idee, vooral niet tijdens de zwangerschap. Als je symptomen van een blaasontsteking hebt, maak dan een afspraak met je huisarts. Zij zullen een juiste diagnose stellen, vaak met behulp van de eerder genoemde ‘gewassen plas’ methode.

Behandeling met Antibiotica

De standaardbehandeling voor blaasontsteking tijdens de zwangerschap is een antibioticakuur. Je arts zal een antibioticum voorschrijven dat veilig is tijdens de zwangerschap. Het is cruciaal om de hele kuur af te maken, zelfs als je je al snel beter voelt, om ervoor te zorgen dat de infectie volledig verdwijnt.

Cranberry’s: Niet tijdens de zwangerschap!

Er is veel gesproken over het gebruik van cranberry’s of cranberrysap als een natuurlijk middel tegen blaasontstekingen. Echter, voor zwangere vrouwen wordt het gebruik van cranberry’s als preventieve maatregel afgeraden. Dit komt omdat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de effectiviteit en veiligheid ervan tijdens de zwangerschap. Het beste is om je te richten op bewezen medische behandelingen en advies van je huisarts.

Blaasontsteking voorkomen

Naast medische behandeling, zijn er enkele eenvoudige preventieve maatregelen die je kunt nemen. Drink voldoende water (2 liter) om je systeem door te spoelen. Ga regelmatig naar het toilet en zorg ervoor dat je blaas elke keer volledig leegt, houd je plas niet op. Vermijd irriterende stoffen zoals cafeïne en alcohol. Draag tot slot katoenen ondergoed en vermijd strakke kleding.

Samenvatting

Dus lieve toekomstige mama, vergeet niet: bij twijfel of symptomen van een blaasontsteking, ga naar je huisarts en vraag om test. Bel daarnaast ook ons als verloskundige als je de uitslag weet. Het is een kleine moeite, maar het kan een groot verschil maken voor jouw gezondheid en die van je baby.

Blijf op de hoogte!

Volg ons op social media voor het laatste nieuws en een kijkje achter de schermen bij Verloskundigen PuurBegin in Kampen.
Ontdek de dagelijkse avonturen van onze verloskundigen, waardevolle tips voor aanstaande ouders en inspirerende verhalen uit de praktijk.
Klik op de onderstaande knoppen en blijf verbonden met ons hartverwarmende team!

 

https://www.instagram.com/verloskundigenpuurbegin/https://www.facebook.com/verloskundigenpuurbegin

Liefs,

Verloskundigen PuurBegin
Adres: Burgemeester Van Tuinenplein 10, 8265TJ Kampen
Telefoon: 06 42 61 01 99

error: Beschermde content.
nl_NLDutch