Verloskundigen PuurBegin

zwangerschapscravings

Zwangerschapscravings: wat je moet weten

Zwangerschap is een van de meest intensieve lichamelijke transformaties die je ooit zult meemaken. En ja, bijna elk deel van je lichaam verandert op de een of andere manier. Maar voordat dit allemaal gebeurt – misschien zelfs voordat je een positieve zwangerschapstest krijgt – zul je merken dat je eetlust verandert, vaak vrij drastisch.

Er zullen bepaalde voedingsmiddelen zijn waar je vroeger dol op was en die je absoluut verafschuwt als je zwanger bent. Maar er zal ook voedsel zijn waar je naar verlangt, misschien wel voedsel dat je voorheen nooit lekker vond.

Er kunnen vreemde combinaties van dingen zijn waar je plotseling naar verlangt. Augurken en ijs is misschien wel de meest beruchte combinatie, maar dat is slechts het topje van de ijsberg als het gaat om vreemde zwangerschapswellustelingen.

Laten we eens wat dieper ingaan op zwangerschap hunkeren – waarom het gebeurt, hoe vaak het voorkomt, naar welke soorten voedsel zwangere mensen hunkeren en wanneer en of zwangerschap hunkeren iets wordt om je zorgen over te maken.

Wanneer beginnen zwangerschapswaanzin?

Alle zwangere mensen zijn verschillend, maar over het algemeen begint het verlangen naar zwangerschap aan het einde van het eerste trimester, bereikt het een piek in het tweede trimester en neemt het af aan het einde van het derde trimester.

Waarom veroorzaakt zwangerschap hunkering naar eten?

Er zijn een paar belangrijke theorieën over waarom zwangerschap ervoor zorgt dat onze smaakpapillen veranderen en waarom we in deze periode naar bepaalde voedingsmiddelen verlangen. Hier zijn een paar van de populairste theorieën.

Hormonale veranderingen

Zwangerschap is een tijd van grote hormonale veranderingen, vooral tijdens het eerste trimester. Zie het als PMS maal een miljoen. Net als wat er met je gebeurt als je in verwachting bent, kunnen de hormonen van de zwangerschap het soort hunkeringen dat je ervaart veranderen.

Hormonen kunnen je zintuiglijke ervaring van voedsel, je reukzin en je humeur beïnvloeden, die allemaal bepalen naar welk soort voedsel je hunkert.

Sensorische veranderingen

Veel zwangere mensen zeggen dat ze bloedhonden worden tijdens de zwangerschap – ze ruiken dingen van een kilometer afstand en worden gemakkelijk overweldigd door geuren. Dit kan invloed hebben op het soort voedsel waar we naar verlangen. Voedingsmiddelen met sterke en doordringende geuren kunnen een totale afkeer zijn. Tegelijkertijd kunnen voedingsmiddelen met aangename, geurige geuren juist interessanter zijn.

Veranderende voedingsbehoeften

Zwangere mensen hebben een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen zoals calcium en ijzer. Daarom kun je verlangen naar voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze ingrediënten. Het enige probleem is dat je lichaam zijn behoefte aan calcium zou kunnen opvatten en ervoor zou kunnen zorgen dat je hunkert naar een gigantische bak metille-ijs.

Eet het ijs! Maar vergeet niet om meer voedzame bronnen van de voedingsstof waar je naar snakt aan je dieet toe te voegen. Wat calcium betreft, zijn donkere bladgroenten, amandelen en vis ook geweldige bronnen, naast dat welverdiende ijsje.

Overleven van de sterkste

Sommige van onze verlangens en aversies hebben te maken met het verlangen om onszelf en onze opgroeiende baby’s te beschermen tegen schade. Velen van ons merken bijvoorbeeld dat stoffen die ongezond of minder gezond zouden zijn, op natuurlijke wijze op onze lijst van afkeringen terechtkomen, zoals koffie en alcohol. Velen van ons verliezen ook de smaak voor vlees – de theorie is dat het eten van vlees de kans op bacteriële besmetting kan vergroten. Deze ervaringen gelden echter niet voor elke zwangere!

Hunkeren naar comfort

Velen van ons hunkeren simpelweg naar voedingsmiddelen die ons een gevoel van troost geven, zoals snoep en koolhydraten. We kunnen ook hunkeren naar voedingsmiddelen uit onze kindertijd die we associëren met troost en liefde. Als we tijdens de zwangerschap misselijk zijn, kunnen we hunkeren naar het soort voedsel dat we eten als we ons niet lekker voelen.

Culturele verwachtingen

Een van de interessantste dingen over hunkeren is dat de cultuur waarin we zijn opgegroeid onze eigen verlangens naar bepaalde voedingsmiddelen kan kleuren. Als het bijvoorbeeld gaat om het hunkeren naar PMS, hebben Amerikaanse vrouwen de neiging om het meest te hunkeren naar chocolade, terwijl vrouwen in Japan de neiging hebben om te hunkeren naar rijst. Dezelfde patronen zijn waar als het gaat om hunkering naar zwangerschap.

Wat zijn de meest voorkomende trekjes tijdens de zwangerschap?

Er zijn veel verschillende soorten hunkeringen tijdens de zwangerschap. Sommige mensen hebben heel atypische trek die uit het niets lijkt te komen. Er zijn echter enkele patronen die onderzoekers hebben gevonden als het gaat om zwangerschap hunkeren onder Amerikaanse vrouwen. Volgens één onderzoek zijn de meest voorkomende trekjes tijdens de zwangerschap:

  • Zoetigheden
  • Calorierijke, hartige koolhydraten zoals pizza of chips
  • Dierlijke eiwitten
  • Fruit

Hunkeren naar eten als je zwanger bent van een meisje

Sommigen zeggen dat zoete voedingsmiddelen zoals aardbeien, zoete room of koekjes erop wijzen dat je zwanger bent van een meisje. Jongens daarentegen zouden je meer zin geven in zout voedsel. Dit is slechts een mythe, maar het kan leuk zijn om het geslacht van je baby te raden op basis van je trek.

Een gezonde relatie met eten behouden tijdens de zwangerschap

In het algemeen is er geen reden om niet toe te geven aan je zwangerschapshonger, zolang je minder voedzame voedingsmiddelen met mate eet en je algehele voedingspatroon gevarieerd en rijk aan voedingsstoffen is.

Zwangerschap is zeker niet de tijd om op dieet te gaan, maar het is ook de tijd om zoveel mogelijk te focussen op gezonde keuzes. Een evenwichtig, voedzaam dieet houdt zowel jou als je baby gezond en zorgt ervoor dat je sterk bent voor de bevalling en de kraamtijd.

Er zijn een paar voedingsstoffen waarvan je meer nodig hebt om je baby te helpen groeien en je lichaam sterk te houden.

Calcium

Je hebt ongeveer 1000 milligram calcium per dag nodig als je zwanger bent. Je kunt calcium halen uit zuivelproducten, donkere bladgroenten, vis, verrijkte ontbijtgranen en sappen, en noten en sesamzaad.

Foliumzuur

Foliumzuur is nodig voor je verhoogde bloedtoevoer tijdens de zwangerschap en om je baby te beschermen tegen neurale buisdefecten. Prenatale vitamines zijn een goede manier om foliumzuur binnen te krijgen, maar je kunt het ook binnenkrijgen via voedingsmiddelen als groene bladgroenten, noten, bonen, linzen en citrusvruchten.

IJzer

Je ijzerbehoefte neemt toe tijdens de zwangerschap en je hebt ongeveer 27 mg ijzer per dag nodig. Het is belangrijk dat u ijzerrijk voedsel eet, zoals volle granen, vlees, donkere bladgroenten, bonen en noten, en dat u een supplement neemt als u tijdens de zwangerschap bloedarmoede krijgt.

Eiwit

Tijdens de zwangerschap neemt ook je eiwitbehoefte toe, tot gemiddeld zo’n 75 gram per dag. Je kunt je eiwitten uit verschillende bronnen halen, zoals vlees, vis, eieren, noten, erwten, bonen en sojaproducten.

Voedingsmiddelen die je tijdens de zwangerschap moet vermijden

Sommige voedingsmiddelen kun je beter vermijden tijdens de zwangerschap, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor je baby of een vroegtijdige bevalling kunnen veroorzaken. Dit zijn over het algemeen voedingsmiddelen die bacteriële besmetting kunnen veroorzaken:

  • Delicatessen en lunchgerechten
  • Zachte kazen
  • Sushi
  • Ondergaar vlees

Zijn eventuele zwangerschapsbuien gevaarlijk?

Soms verlangen zwangere mensen naar niet-voedingsproducten zoals vuil, wasmiddel, ijs, maïszetmeel, klei, as of verfspaanders. Als je naar deze dingen hunkert, heb je misschien last van een medische aandoening die pica wordt genoemd. Deze dingen zijn niet alleen onveilig om te eten, maar ze kunnen ook wijzen op een tekort aan voedingsstoffen, meestal een ijzertekort (bloedarmoede).

Als je plotseling hunkert naar voedsel dat je normaal niet zou eten, bijvoorbeeld als je vegetariër bent en plotseling hunkert naar vlees, dan is het aan jou of je wel of niet aan die hunkering toegeeft. In het geval van vlees heb je misschien trek omdat je een tekort aan ijzer hebt. Je zou je huisarts kunnen vragen of je bloedarmoede hebt, en je zou kunnen overwegen om meer niet-vlees bronnen van ijzer te eten, zoals noten en donkere bladgroenten.

Een woordje van Verloskundigen PuurBegin Kampen

Voor de meeste mensen – zodra de eerste paar maanden van afkeer van eten en ochtendmisselijkheid voorbij zijn – is de zwangerschap een tijd om echt te genieten van wat je eet. Het kan zijn dat je voedingsmiddelen gaat proberen die je nooit eerder hebt geprobeerd en dat je je smaakpapillen op spannende manieren uitbreidt.

Dit gezegd hebbende, als je merkt dat je hunkert naar ongezond voedsel, voedsel dat niet past bij de zwangerschap of niet-voedingsproducten, zorg er dan voor dat je contact opneemt met je zorgverlener. Als je hebt gevochten met een eetstoornis of als je tekenen van eetstoornissen ervaart, zoals overeten, voedselbeperkingen of lichaamsdysmorfie, neem dan contact op met Verloskundigen PuurBegin.

Bij hunkeren naar eten en eten tijdens de zwangerschap in het algemeen moet je je goed voelen, je sterk voelen, gezond blijven en je groeiende liefdesbundel koesteren. Als je op wat voor manier dan ook worstelt met eten, dan is daar hulp voor. Je verdient het om van deze tijd te genieten en van alle lekkere lekkernijen die je hartje begeert.

Liefs,

Verloskundigen PuurBegin
Adres: Burgemeester Van Tuinenplein 10, 8265TJ Kampen
Telefoon: 06 42 61 01 99

error: Bescherme content.
nl_NLDutch
× Chat met ons