Verloskundigen PuurBegin - pessarium

Wat je moet weten over het pessarium

Wat is een pessarium en hoe werkt het

Een pessarium⁣ is een flexibel, ‍siliconen hulpmiddel dat in de vagina wordt‍ geplaatst om‌ de baarmoederhals te bedekken. Het werkt als een‍ barrière die sperma tegenhoudt, zodat het de eicel niet‌ kan bevruchten. Dit maakt ⁢het een ​effectieve vorm van anticonceptie. Bovendien ⁤zijn de​ meeste pessariums voorzien van een antizwaarwordingsgel voor ⁣extra ‍bescherming. Bij Verloskundigen PuurBegin raden we het gebruik⁤ van dit hulpmiddel‌ aan⁢ voor vrouwen die ⁤een hormonenvrije anticonceptiemethode zoeken.

Er zijn tal van voordelen aan het gebruik van een pessarium. Ten eerste is het milieuvriendelijk omdat het herbruikbaar is. Daarnaast kun je het zelf inbrengen en verwijderen, wat zorgt voor extra autonomie en gemak. Je merkt nauwelijks dat je het draagt en het interfereert niet met seksuele activiteiten. Om een goed overzicht te geven van de kenmerken van een pessarium, hebben we een handige tabel samengesteld:

Kenmerk Beschrijving
Materiaal Flexibel siliconen
Gebruik Herbruikbaar
Voelt aan als Onmerkbaar
Bescherming Hoge effectiviteit met antizwaarwordingsgel

Soorten pessaria: Welke optie past bij jou

Bij het kiezen van ⁤een‍ pessarium ⁢is ⁣het belangrijk te ‍weten welke soorten er zijn⁢ en wat het beste⁢ bij​ jou past. Verschillende types ⁤hebben unieke eigenschappen‌ die je kunt overwegen. Hieronder vind je⁣ een⁣ overzicht van de meest voorkomende opties:

  • Diafragmapessarium: Dit type⁣ bedekt de baarmoedermond volledig⁣ en is in verschillende maten verkrijgbaar. Het vereist vaak een bezoek aan de verloskundige voor de juiste pasvorm.
  • Cervixpessarium: ⁤ Dit kleinere, schoteltje-vormige‌ pessarium wordt direct over ⁣de ‌baarmoedermond geplaatst.
  • Ringpessarium: ⁤ Ideaal voor vrouwen met ‌een verzakking. Het biedt​ meer ondersteuning⁢ dan⁤ andere typen.

Elk type ‍heeft specifieke voor- en nadelen. Hier is een snelle vergelijking:

Type Voordelen Nadelen
Diafragma Geen ⁣hormonen, langdurig gebruik Meetmaat nodig, onderhoud
Cervix Klein, eenvoudig‌ in te brengen Maatwerk nodig,⁢ mogelijk verschuiven
Ring Goede‍ ondersteuning, comfortabel Niet voor iedereen geschikt, medisch advies vereist

Denk dus goed na over jouw persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Heb je specifieke vragen? Onze experts bij Verloskundigen PuurBegin staan altijd voor je klaar om te‌ helpen bij ‌het maken⁤ van de juiste keuze!

Hoe gebruik je ⁣een pessarium correct

Bij het ⁤correct ⁤gebruik van een ⁤pessarium zijn er enkele belangrijke stappen die je moet volgen. Allereerst, zorg ervoor dat je handen goed schoon zijn. Breng daarna een kleine hoeveelheid zaaddodende gel aan op de ⁣rand van het ⁣pessarium. Dit verhoogt de effectiviteit. Vervolgens,​ vouw het pessarium⁢ voorzichtig dubbel en plaats het diep in de vagina, zodat ⁣het de baarmoederhals bedekt. Onthoud: het pessarium ‍moet comfortabel aanvoelen; als dat niet​ het geval is, probeer het opnieuw te plaatsen. Controleer ook na de plaatsing of het goed zit door met een​ vinger langs de rand te ‍voelen.

Daarnaast is het essentieel om ​te ‍weten hoe ‍je het‌ pessarium correct verwijdert en ‍schoonmaakt. Na gebruik,‍ wacht minimaal zes ‍uur⁣ voordat je het pessarium verwijdert om zeker te zijn van⁤ de bescherming. ⁣Om het te verwijderen,⁤ haak je voorzichtig ⁢een⁤ vinger over‍ de‍ rand⁢ en ⁤trek‌ je het er langzaam⁢ uit. Spoel het pessarium af met lauw⁢ water en milde zeep.⁢ Tot‍ slot, ​bewaar het op een droge en schone plek.⁢ Vergeet niet regelmatig te‌ controleren op‌ scheurtjes ⁣of ⁢beschadigingen, ⁣zodat je altijd zeker bent van optimale bescherming.

Stappen Wat te doen
1. Voorbereiding Handen wassen en zaaddodende gel aanbrengen
2. Inbreng Pessarium ⁢dubbelvouwen‌ en plaatsen
3. Controle Checken of het correct zit
4. Verwijdering Na zes uur voorzichtig eruit halen
5. Reiniging Afspoelen met lauw water en zeep

Voordelen en ⁣nadelen van een pessarium

Bij Verloskundigen⁣ PuurBegin willen we jou helpen met⁣ een goed geïnformeerde keuze. Een pessarium komt met verschillende voordelen‌ waarvan je moet weten. Ten eerste is een pessarium hormoonvrij, waardoor het een ⁤geweldige oplossing ​is voor⁣ vrouwen die geen​ hormonen ‌willen gebruiken of‍ bepaalde bijwerkingen willen vermijden. Daarnaast is het herbruikbaar, wat het op de lange termijn een ⁢duurzame optie maakt. Bovendien biedt het de mogelijkheid om de controle​ over je eigen vruchtbaarheid te houden,‍ omdat het alleen gebruikt wordt wanneer ⁢nodig. Het⁢ is eenvoudig ⁤te plaatsen ​en ⁢te verwijderen, waardoor je meer flexibiliteit hebt.Toch ⁣zijn er ook⁤ enkele nadelen waar je bewust van moet zijn. Een belangrijk ⁣punt is‍ dat de ⁤effectiviteit van een ⁢pessarium⁢ voor een​ deel afhangt van⁤ een correcte⁤ plaatsing. Onjuiste plaatsing kan⁢ de bescherming verminderen. Sommige‌ vrouwen ervaren ⁣ irritaties of een ‌verhoogde kans op urineweginfecties. ⁤Daarnaast‌ moet je ​denken aan de noodzaak om een pessarium vooraf aan te brengen, ‍wat soms ⁢als onhandig ⁢kan worden ⁣ervaren. ⁣Ook moet je regelmatig controleren op beschadigingen ‌en slijtage.​ Tenslotte kan het zijn dat‌ je‍ een aanpassingsperiode nodig hebt om het gebruik van een⁣ pessarium ⁢comfortabel⁤ te vinden.

Voordelen Nadelen
Hormoonvrij Correcte plaatsing vereist
Herbruikbaar Potentiële irritaties
Eenvoudig ‌te ⁢gebruiken Noodzaak voor‌ tijdige aanbrenging

Hoe⁤ onderhoud⁤ en‌ reinig je een pessarium

Verzorg⁤ je pessarium regelmatig om een ‌gezonde vaginale omgeving te⁤ handhaven. Na elk⁢ gebruik​ dien je het pessarium zorgvuldig schoon te maken. Spoel ​het grondig af met⁢ lauw water en een⁤ milde, ongeparfumeerde zeep. Gebruik ⁤geen ⁤agressieve schoonmaakmiddelen, ‌omdat ⁤deze het​ materiaal kunnen aantasten. Zorg ervoor dat je het pessarium goed​ afdroogt‌ voordat‍ je ​het opbergt om de⁢ groei van bacteriën of schimmels te voorkomen.

  • Reinig het onmiddellijk na gebruik
  • Gebruik lauw water en milde zeep
  • Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen

Belangrijk: Controleer⁤ regelmatig je⁣ pessarium op beschadigingen zoals scheurtjes of verkleuring. Het is aan te raden om⁣ het pessarium elke twee jaar te vervangen of ‌wanneer je tekenen van slijtage⁢ opmerkt. Door‍ dit zorgvuldig bij te houden, verminder ⁤je de kans op infecties en zorg je ervoor dat het pessarium effectief blijft werken.

Onderhoud Frequentie
Grondig reinigen Na elk‌ gebruik
Inspecteren ‌op beschadigingen Maandelijks
Vervangen Elke 2 jaar

Samenvatting

We ‌hopen​ dat je na het lezen ⁤van ⁣”Wat je moet weten over het pessarium:⁣ Een⁣ handige gids” een stuk wijzer bent geworden over deze anticonceptiemethode. Of je nu twijfelt over welke anticonceptie bij jou past ⁣of al een beslissing hebt ⁣genomen, ⁣het is belangrijk ‍om goed⁢ geïnformeerd te zijn.

Bij Verloskundigen PuurBegin vinden we​ het‍ belangrijk dat⁣ je altijd ⁣terecht‌ kunt ‌met je ‌vragen. Heb je​ na het lezen van dit ⁢artikel nog vragen of wil je ​graag in gesprek met een van onze deskundige​ verloskundigen? Neem dan gerust contact met ⁣ons op. Ons team staat klaar om ⁣je te helpen en je‍ te begeleiden bij het maken van de beste keuze ​voor jouw lichaam en situatie.

Blijf ⁤nieuwsgierig, stel je vragen ⁣en vergeet niet: Met de juiste informatie⁤ en zorg, kun‌ je ​vol vertrouwen⁤ de juiste keuzes maken voor‌ jouw gezondheid en welzijn.

Blijf op de hoogte!

Volg ons op social media voor het laatste nieuws en een kijkje achter de schermen bij Verloskundigen PuurBegin in Kampen.
Ontdek de dagelijkse avonturen van onze verloskundigen, waardevolle tips voor aanstaande ouders en inspirerende verhalen uit de praktijk.
Klik op de onderstaande knoppen en blijf verbonden met ons hartverwarmende team!

https://www.instagram.com/verloskundigenpuurbegin/ https://www.facebook.com/verloskundigenpuurbegin

Hartelijke groet,

Verloskundigen PuurBegin
Adres: Burgemeester Van Tuinenplein 10, 8265TJ Kampen
Telefoon: 06 42 61 01 99

error: Bescherme content.
nl_NLDutch
× Chat met ons