Verloskundigen PuurBegin

Verloskundigen PuurBegin - VITALITEITSECHO

Vitaliteitsecho

Tijdens je zwangerschap worden er standaard een aantal echo’s gemaakt. Dit is een onderzoek waarbij er met geluidsgolven een beeld wordt gemaakt van uw baby. Dit onderzoek doet geen pijn.

Eerste echo bij 7 weken, niet standaard

Vanaf 5 weken en 3 dagen zwangerschap klopt het hartje van de baby bij een intacte zwangerschap. Om zeker te weten dat het hartje zichtbaar is op de echo, wordt de eerste echo gedaan met 7 weken zwangerschap. Ook wordt er gekeken of de baby in de baarmoeder groeit. Deze echo wordt niet standaard gedaan, maar alleen op medische indicatie. Echter, Verloskundigenpraktijk PuurBegin biedt deze echo gratis aan.

Inwendige echo

In principe worden echo gedaan aan de buitenkant van je buik. Hiervoor moet de buik bloot zijn, maar je hoeft je BH en broek niet uit te doen. Er wordt wat gel op de buik gedaan om met het aparaat te kunnen kijken naar de baarmoeder en baby. Omdat de baarmoeder met 8 weken nog heel klein is en achter je schaambot zit, kunnen de geluidsgolven van de ech hier soms niet doorheen. Het lukt dan niet om het hartje van de baby te zien met een echo aan de buitenkant van de buik. Het is belangrijk om het hartje van de baby goed in beeld te krijgen, om te vertellen of de zwangerschap nog intact is. Daarom wordt deze vroege echo altijd via de vagina inwendig gedaan. Een inwendige echo doet geen pijn, maar kan wel een gek gevoel zijn. Als je in het verleden een vervelende ervaring hebt gehad met een inwendig onderzoek of op seksueel gebied, kan een inwendige echo minder prettig zijn. Als het niet gaat, kun je de hand van degene pakken die de echo maakt. Hiermee weten we dat er even pauze moet worden genomen en kunnen we rekening met je houden.

Locatie en vorm van de baarmoeder

Er wordt tijdens de echo ook gekeken of de baarmoeder een normale vorm heeft en of er geen andere afwijkingen te vinden zijn. Als de zwangerschap niet in de baarmoeder zit maar ergens erbuiten (bijvoorbeeld in de eierstok), blijft de zwangerschap niet intact. Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan schadelijk zijn.

Klopt het hartje niet?

Als het hartje bij deze echo niet klopt, kan dit betekenen dat de baby niet meer leeft. Soms kan het ook betekenen dat je korter dan 8 weken zwanger bent en dat de echo misschien te vroeg is gemaakt. De echo wordt dan herhaald na een week om zeker te weten of de baby nog leeft.

error: Bescherme content.
nl_NLDutch
× Chat met ons