Verloskundigen PuurBegin in Kampen

Verloskundigen PuurBegin Termijn echo

Termijnecho – Wat moet je weten?

Termijn echo

Afbeelding met persoon, binnen, kamer Automatisch gegenereerde beschrijving Als je tussen de 10 en 12 weken zwanger bent, wordt er een echo gemaakt via je buik om te bepalen hoe lang je nu zwanger bent en wanneer de datum is waarop we verwachten dat je gaat bevallen. Dit wordt gedaan door de verloskundige, in een speciaal echocentrum of in het ziekenhuis.

Wat wordt er gemeten

Er wordt gekeken hoe groot de baby is, door de baby op te meten van de kruin tot aan het stuitje. Omdat alle kinderen in de eerste 14 weken even snel groeien, kunnen we met de echo bepalen hoe lang je zwanger bent. De bevallingsdatum is echter een schatting, omdat na de 14 weken iedere baby op zijn eigen manier groeit. Van alle zwangeren bevalt 4% op de bevallingsdatum die bepaald is bij deze echo.

Hartje van de baby

Bij deze echo wordt er ook geluisterd of het hartje van de baby klopt. Als het hartje klopt bij de echo is de kans op een miskraam nog maar heel klein, namelijk 1-3%.

Eén of meer baby’s?

Bij de echo kan gezien worden of je zwanger bent van één of meerdere baby’s, bijvoorbeeld een tweeling.

Baarmoeder

Er wordt ook gekeken of het vruchtje (de beginnende baby) in de baarmoeder groeit of erbuiten. Bij 1% van de zwangeren in Nederland bevindt het vruchtje zich niet in de baarmoeder, maar erbuiten. De zwangerschap zal dan geen stand houden. Gelukkig komt dit zeer zelden voor. Tot slot wordt er nog gekeken of de baarmoeder en eierstokken een normale vorm hebben.

Voorbereiding

Tijdens de echo moet je buik bloot zijn. Het is daarom makkelijk om een T-shirt aan te trekken.

Zorgverzekering

De termijnecho wordt vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering.

Uitslag

De uitslag van de echo wordt doorgestuurd naar de verloskundige en vervolgens zal je huisarts op de hoogte worden gebracht van je zwangerschap, mits je hiervoor toestemming geeft.

Blijf op de hoogte!

Volg ons op social media voor het laatste nieuws en een kijkje achter de schermen bij Verloskundigen PuurBegin in Kampen.
Ontdek de dagelijkse avonturen van onze verloskundigen, waardevolle tips voor aanstaande ouders en inspirerende verhalen uit de praktijk.
Klik op de onderstaande knoppen en blijf verbonden met ons hartverwarmende team!

 

https://www.instagram.com/verloskundigenpuurbegin/https://www.facebook.com/verloskundigenpuurbegin

error: Beschermd content.
nl_NLDutch