Verloskundigen PuurBegin in Kampen

Verloskundigen PuurBegin - SEO 13 weken

13 weken echo

In Nederland wordt al jaren een echo aangeboden als je 20 weken zwanger bent. Dit is een om te onderzoeken of de baby lichamelijke afwijkingen heeft. Als er afwijkingen gevonden worden, zijn dit vaak ernstige lichamelijke afwijkingen zoals een open rug, een buikje dat niet gesloten is, afwijkingen aan de botten, nieren of het hartje.

Verloskundigen PuurBegin - SEO 13 weken

Sinds oktober 2021 is besloten dit onderzoek nog voor de 20e week van de zwangerschap te doen, namelijk al bij 13 weken. De reden hiervan is om nog eerder op te sporen of je baby mogelijk ernstige afwijkingen heeft. Ernstige lichamelijke afwijkingen kunnen ervoor zorgen dat je kind later een mindere kwaliteit van leven zal hebben. Aan sommige ernstige lichamelijke afwijkingen kan je kind uiteindelijk overlijden. Zo heb je zelf de keuze of je eerder al vervolgonderzoek wenst te doen om zeker te weten of je kind hiermee is belast, of je de zwangerschap wil voldragen of deze wenst te beëindigen.

Wanneer

Het is belangrijk dat je deze echo laat doen als je 12 weken en 3 dagen zwanger bent of uiterlijk bij 14 weken en 3 dagen zwangerschap. Voor of na deze tijd is de echo namelijk niet meer betrouwbaar.

De echo

De echo wordt in principe gemaakt via de buitenkant van je buik. Als de echoscopiste de baby niet goed kan bekijken, zal zij een echo via de vagina moeten maken. Dit is niet verplicht, je mag dit weigeren. Met 20 weken kunt je een nieuwe echo afspraak maken die via de buik wordt gedaan.

Betrouwbaarheid

Ongeveer 5 op de 100 kinderen heeft een lichamelijke afwijking bij de 13 weken echo. Het is niet zeker te zeggen dat dit ook echt een ernstige afwijking is, daarvoor is vervolgonderzoek nodig. Zowel de echo als het vervolgonderzoek is niet verplicht.

De echo sluit niet 100% uit dat je kind een aandoening heeft, omdat niet alle aandoeningen voor de geboorte worden ontdekt. Realiseer je dus dat er altijd een kleine kans bestaat dat je kind toch een afwijking kan hebben, ook bij een goede uitslag van de echo.

Een afwijkende uitslag

Als er op de echo een afwijking wordt gevonden, weten we niet altijd of deze afwijking gevolgen heeft voor het kind. Daarom is vervolgonderzoek nodig.
Je mag zelf kiezen of je vervolgonderzoek wil laten doen, dit is niet verplicht.

Vervolgonderzoek

Verloskundigen PuurBegin - SEO 13 weken
Het vervolgonderzoek bestaat uit een uitgebreide echo gemaakt door een gynaecoloog. Soms wordt ook een vruchtwaterpunctie of bloedonderzoek gedaan in een gespecialiseerd ziekenhuis.

Risico’s vervolgonderzoek

Bij een vruchtwaterpunctie is er een kleine kans op een miskraam, namelijk 1 op 1000. Bij een vlokkentest is deze kans 1 op 500.

Afwijking bevestigd na vervolgonderzoek

Als uit vervolgonderzoek blijkt dat je baby inderdaad een ernstige aandoening heeft, krijg je altijd een gesprek met één of meerdere artsen. Je wordt begeleidt in het maken van de keuze of je de zwangerschap wil uitdragen of beëindigen.

Gratis

De 13 weken echo is gratis.

Wetenschappelijke studie

Momenteel wordt er onderzocht hoe betrouwbaar de echo met 13 weken is. Als je besluit de 13 weken echo te laten doen, dien je ermee in te stemmen dat de uitslagen worden gebruikt voor onderzoek. Hiervoor teken je voorafgaand een toestemmingsformulier via ons.

Heb je nog vragen over de 13 weken echo? Kijk dan eens op www.pns.nl of stel ons gerust je vragen, we helpen je graag.

Blijf op de hoogte!

Volg ons op social media voor het laatste nieuws en een kijkje achter de schermen bij Verloskundigen PuurBegin in Kampen.
Ontdek de dagelijkse avonturen van onze verloskundigen, waardevolle tips voor aanstaande ouders en inspirerende verhalen uit de praktijk.
Klik op de onderstaande knoppen en blijf verbonden met ons hartverwarmende team!

 

https://www.instagram.com/verloskundigenpuurbegin/https://www.facebook.com/verloskundigenpuurbegin

Liefs,

Verloskundigen PuurBegin
Adres: Burgemeester Van Tuinenplein 10, 8265TJ Kampen
Telefoon: 06 42 61 01 99

error: Beschermd content.
nl_NLDutch