Verloskundigen PuurBegin

ovulatiehulpmiddelen

Ovulatiehulpmiddelen gebruiken om vruchtbaredagen te voorspellen

Ovulatie en vruchtbaarheid

Vrouwen zijn het meest vruchtbaar rond de tijd van de eisprong, wanneer het lichaam een rijpe eicel vrijlaat uit de eierstok. Nadat het eitje is vrijgekomen, reist het naar de eileiders, waar het kan worden bevrucht door sperma. Zodra het eitje vrijkomt, heeft het 12 tot 24 uur om bevrucht te worden.

Gemiddeld kunnen zaadcellen drie dagen in het lichaam van de vrouw overleven en tot vijf dagen om de eicel te bevruchten.

De kans om zwanger te worden is het grootst als er levende zaadcellen aanwezig zijn in de eileiders tijdens de eisprong. Dus hoe weet je of je een eisprong hebt?

Geeft het lichaam tekenen van ovulatie?

De meeste vrouwen ovuleren binnen vier dagen na het middelpunt van hun menstruatiecyclus. Een manier om dit bij te houden is door een kalender te gebruiken om de lengte en het middelpunt van de menstruatiecyclus bij te houden.

Tekenen van ovulatie zijn onder andere:

  • Verandering in baarmoederhalsslijm
  • Vóór de eisprong kan er een toename zijn van heldere, natte en glibberige afscheiding uit de vagina. Na de eisprong worden de afscheidingen dikker en troebeler of verdwijnen ze.
  • Verandering in lichaamstemperatuur
  • De basale lichaamstemperatuur is de lichaamstemperatuur in rust en neemt licht toe tijdens de ovulatie. Het bijhouden van de basale lichaamstemperatuur elke ochtend voordat je uit bed stapt, kan een patroon in de temperatuur aangeven. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tijdens de twee tot drie dagen voordat de basale lichaamstemperatuur stijgt.

Als letten op veranderingen in baarmoederhalsslijm of het bijhouden van de basale lichaamstemperatuur niet effectief zijn, gebruiken sommige mensen ovulatievoorspellers om de stijging in hormonen te volgen die optreedt vóór de ovulatie.

Kan ik een ovulatie-app gebruiken of moet ik een ovulatieset

gebruiken?

Als koppels proberen zwanger te worden, kunnen ze beginnen met een app. Elke vrouw heeft andere behoeften als het gaat om het voorspellen van de ovulatie. Alle vrouwen moeten hun cyclus bijhouden en een geweldige plek om dat te doen is met een app. Nadat de details over de menstruatie zijn ingevoerd, geeft de app de vruchtbare tijd van de cyclus aan. Het is aan te raden om minstens om de dag gemeenschap te hebben rond hun meest vruchtbare tijd.

Als een koppel al meer dan zes maanden probeert om zwanger te worden en er niet in slaagt om zwanger te worden, kan een ovulatieset, naast het gebruik van de app, nuttig zijn.

Waarom zou ik een ovulatieset gebruiken?

Ovulatiesets zoeken naar een stijging van het luteïniserend hormoon, dat ervoor zorgt dat vrouwen ovuleren en een eitje vrijgeven. Wanneer een vrouw ovuleert, is ze in het meest vruchtbare deel van haar cyclus en heeft ze de meeste kans om zwanger te worden. Als je je hiervan bewust bent, kun je de kansen van een vrouw om zwanger te worden vergroten.

Wanneer moet ik de ovulatieset gebruiken?

Gewoonlijk duurt de menstruatiecyclus van een vrouw 24 tot 38 dagen.

Een standaard referentieperiode voor een menstruatiecyclus is 28 dagen.

Met een cyclus van 28 dagen zal een vrouw ovuleren op dag 14 of 14 dagen voordat haar volgende menstruatie begint. Bij een kortere of langere cyclus varieert de ovulatiedag.

Begin met testen op de eerste dag die een vruchtbare dag aangeeft op de ovulatie app, en test je urine één keer per dag. Een positief resultaat geeft aan dat je die dag en de dag erna gemeenschap moet hebben.

Hoe lees ik de ovulatiekits af?

Net als zwangerschapstesten geven ovulatietesten indicatorlijnen weer, waarbij één lijn een controlelijn is. Als de tweede lijn even donker of donkerder is dan de eerste lijn, geeft dit aan dat je binnenkort ovuleert.

Deze testen kunnen moeilijker af te lezen zijn, maar zijn het goedkoopst.

Sommige digitale ovulatietesten geven “ja” of “nee” als antwoord met behulp van woorden of afbeeldingen, zoals lachende gezichtjes, om aan te geven dat je binnenkort ovuleert.

Andere digitale tests kunnen vertellen hoe vruchtbaar je bent door je vruchtbare dagen te geven, die ook worden aangegeven met een app.

Zoek naar de piek als positief resultaat, wat aangeeft dat je binnenkort een eisprong hebt.

Krijg je niet de resultaten die je zoekt?

Ovulatiesets zijn niet perfect. Vals positieven of consequent negatieven kunnen voorkomen. Dit kan worden veroorzaakt door eicellen die niet vrijkomen, een te hoge hoeveelheid van het luteïniserend hormoon of een andere stoornis in de ovulatie. Als je je zorgen maakt over je resultaten, neem dan contact op met je gezondheidsteam om je vruchtbaarheid te bespreken.

Liefs,

Verloskundigen PuurBegin
Adres: Burgemeester Van Tuinenplein 10, 8265TJ Kampen
Telefoon: 06 42 61 01 99

error: Bescherme content.
nl_NLDutch
× Chat met ons