Verloskundigen PuurBegin

Verloskundigen PuurBegin Bewegen van de baby in je buik vanaf 28 weken

Bewegen van de baby in je buik vanaf 28 weken

Tussen de 16 en 20 weken kun je kleine bewegingen beginnen te voelen van de baby. Tot de 32e week van de zwangerschap worden deze bewegingen steeds meer en voel je duidelijke schopjes. Als de baby goed beweegt, is dit een teken dat er voldoende zuurstof is en dat het goed gaat met de baby.

Vanaf 28 weken dagelijks voelen

Vanaf de 28e week van je zwangerschap is het belangrijk dat je de baby iedere dag meerdere keren voelt bewegen. Er ontstaat een ritme waarbij je baby soms een half uur slaapt, maar daarna weer wakker wordt. Het is belangrijk dat je vanaf 28 weken zwangerschap het ritme van je baby leert herkennen, zodat je weet wanneer de baby minder beweegt en dit afwijkend is voor wat jij gewend bent.

2 uur op je linkerzij

Als je loopt of aan het werk bent, is het lastiger om het aantal bewegingen van je baby te voelen. Heb je het idee dat de baby vanaf de 28e week van je zwangerschap een keer een dag wat rustiger is dan je gewend bent? Ga dan op je linkerzij liggen en probeer 2 uur lang te voelen of de baby beweegt. Dit kun je doen door je handen op je buik te leggen en zachtjes te duwen, de baby zal dan reageren. In de 2 uur op je zij moet je de baby 10 keer voelen bewegen.

Minder dan 10 bewegingen in 2 uur

Heb je 2 uur op je zij gelegen en minder dan 10 bewegingen gevoeld van de baby? Bel dan de verloskundige, zodat de hartslag van de baby gecontroleerd kan worden. De verloskundige kan een afspraak maken in het ziekenhuis voor een uitgebreid hartfilmje van de baby.

Hartfilmpje goed?

Als het hartfilmpje goed is, betekent dit dat er voor nu geen reden is om je zorgen te maken. Je mag dan weer naar huis. Het is belangrijk dat je wel blijft letten op de bewegingen van je baby, omdat minder bewegen een teken kan zijn dat de baby in minder goede conditie is. Als je de dag erna nog steeds weinig tot geen bewegingen hebt gevoeld van je baby, bel je opnieuw naar het ziekenhuis. Er zal dan weer een hartfilmpje gemaakt worden. Voel je nooit bezwaard om te bellen als je je ongerust maakt over de bewegingen van de baby vanaf de 28e week van je zwangerschap, dit wordt altijd serieus genomen! Ben je 26 weken zwanger maar voel je de baby heel weinig tot niet bewegen? Dit is ook een reden om te bellen naar je verloskundige.

Hartfilmpje niet goed?

Als het hartfilmpje twijfel geeft over de gezondheid van de baby in de buik, zijn er extra controles nodig en moet je soms in het ziekenhuis blijven. Het kan nodig zijn om de baby eerder geboren te laten worden.

error: Bescherme content.
nl_NLDutch
× Chat met ons