Verloskundigen PuurBegin in Kampen

Verloskundigen PuurBegin - Bandenpijn

Bandenpijn

In de eerste 20 weken groeit je buik langzaam iedere week een beetje meer. Hier ervaar je weinig klachten van. Na de 20e week groeit je buik een stuk sneller. Dit komt omdat je baarmoeder, waar de baby in groeit, plots een stuk groter wordt. Hierdoor worden de bandenrond je baarmoeder meer opgerekt. Doordat banden oprekken, kan het zijn dat je hierdoor pijnlijke steken kunt ervaren. We noemen dit bandenpijn.

Waar voel je bandenpijn

De stekende pijn kun je voelen in je onderrug, vagina, het bot boven de vagina (schaambot), liezen of schaamlippen.

Adviezen

Rechtop staan
Het is een logische reactie op de pijn als je je buik wil ontlasten en bijvoorbeeld over de bank heen gaat hangen met je buik. Dit werkt echter averechts, omdat het gewicht van je buik nu verder naar voren hangt en daarmee je banden rond de baarmoeder de zwaarte meer opvangen. Het is daarom beter om te zorgen dat je rechtop staat en probeert je buikspieren aan te spannen, zodat je banden minder hoeven op te vangen.

Warmte
Uit onderzoek is bekend dat warmte kan helpen tegen pijn, omdat het helpt je banden te laten ontspannen. Ga dus bij bandenpijn op de bank liggen en houdt een warme kruik tegen de pijnlijke plek aan. Je zult binnen 30 minuten merken dat de pijn afneemt.

Rust!
Bandenpijn wordt erger als je weinig rust neemt. Ervaar je bandenpijn? Ga dan iedere dag een uur rusten. Je hoeft niet te slapen, het is ook al goed als je op de bank gaat liggen.

Voorkom zwaar tilwerk
Tijdens de zwangerschap wordt het afgeraden zwaar te tillen, omdat je banden hierdoor nog meer moeten opvangen. Laat iemand anders zware boodschappen of eventueel andere kinderen tillen.

Overeind komen/opstaan
Als je hebt gelegen op de bank of in bed en weer op wilt staan, is het belangrijk dat je eerst op je zij gaat liggen voor je opstaat. Duw jezelf daarna met je hand op de bank omhoog. Let er dus op dat je niet zonder handen overeind komt, hiermee belast je je buikspieren teveel.

Op tijd plassen
Zorg dat je je plas niet te lang ophoudt, want een volle blaas zorgt voor extra druk in je buik. Dit kan bandenpijn erger maken.

Orgasme
Als je last hebt van bandenpijn, kan een orgasme zorgen voor een extra pijnlijke buik. Als je hier veel last van hebt, is het verstandig wat voorzichtiger te zijn.

Blijf op de hoogte!

Volg ons op social media voor het laatste nieuws en een kijkje achter de schermen bij Verloskundigen PuurBegin in Kampen.
Ontdek de dagelijkse avonturen van onze verloskundigen, waardevolle tips voor aanstaande ouders en inspirerende verhalen uit de praktijk.
Klik op de onderstaande knoppen en blijf verbonden met ons hartverwarmende team!

 

https://www.instagram.com/verloskundigenpuurbegin/https://www.facebook.com/verloskundigenpuurbegin

error: Beschermd content.
nl_NLDutch