Verloskundigen PuurBegin in Kampen

borstvoeding

5 dingen die je moet weten over borstvoeding

Borstvoeding wordt in de moderne maatschappij vaak gezien als iets moeilijks en iets waar we niet genoeg over weten. Dit komt deels doordat we in de maatschappij niet zo vaak zien hoe baby’s openlijk gevoed worden als zou moeten. Het resultaat is een groep vrouwen die borstvoeding moet ‘leren’, vaak vanaf het begin, zodra hun baby is geboren. Behalve dat ze moeten leren hoe ze borstvoeding moeten geven, kunnen er na een lange bevalling, een chirurgische ingreep of slapeloze nachten problemen ontstaan die moeilijk te overwinnen lijken met een vermoeide en emotionele geest. Daarom is het goed om voorbereid te zijn met handige hulpmiddelen en informatie die je kunnen helpen om mogelijke uitdagingen in de eerste dagen te overwinnen.

  1. Borstvoeding kan de eerste dagen en weken na de geboorte lijken alsof het niet goed gaat. Als borstvoeding niet soepel verloopt, kan het makkelijk zijn om het gevoel te hebben dat je gefaald hebt of om het op te geven, zelfs als je langer borstvoeding had willen geven. Maar veel problemen met borstvoeding, zoals een baby die niet goed aanhapt, die je te vaak voedt of niet snel genoeg in gewicht toeneemt, zijn geen problemen maar slechts korte periodes waarin je extra input en advies nodig hebt om een plan op te stellen waarmee je ze kunt oplossen.

Bij Verloskundigen PuurBegin Kampen geven we voorlichting over borstvoeding, gegeven door een van onze gediplomeerde verloskundigen, waarin we bespreken hoe je eventuele uitdagingen tijdens je borstvoedingstraject kunt overwinnen. Het belangrijkste om op voorhand te weten is het volgende:

  1. Vanaf 36/37 weken zwangerschap kun je beginnen met afkolven of colostrum oogsten. Leren hoe je moedermelk afkolft tijdens de zwangerschap kan je helpen om genoeg melk te verzamelen om in te vriezen en te gebruiken tijdens de eerste dagen na de geboorte, wanneer de borstvoeding op gang komt. Ook als je geen colostrum (de eerste melk) verzamelt, kun je je zelfverzekerder voelen bij het hanteren en leren hoe je borsten werken om je baby van melk te voorzien. Voor meer begeleiding bij het leren met de hand afkolven, kun je deelnemen aan onze live en interactieve voorlichting over het verzamelen van colostrum, gegeven door een van onze verloskundigen.
  2. Baby dragen kan ervoor zorgen dat je baby gemakkelijker toegang heeft tot borstvoeding, terwijl jij in staat blijft om andere dingen te doen en te bewegen tijdens het voeden. Het kan even duren voordat je gewend bent aan het inwikkelen en dragen van je baby, maar er zijn veel video’s beschikbaar om je te helpen. Draagzakken zijn niet alleen bedoeld om je baby mee te nemen als je onderweg bent, gebruik ze ook binnenshuis, zodat je baby kan voeden wanneer hij of zij dat wil en zich getroost voelt doordat hij of zij dicht bij je is.
  3. Investeren in een goed passende voedingsbeha kan problemen zoals verstopte melkkanaaltjes en/of mastitis helpen voorkomen. Een beha die niet goed past kan de melkstroom beperken en ervoor zorgen dat je borsten oncomfortabel worden en zelfs bijdragen aan mastitis (pijnlijk en ontstoken borstweefsel). Hetzelfde geldt voor strakke of beperkende kleding. Zorg ervoor dat je beha goed past en steun biedt en dat je kleding los zit en bij voorkeur gemaakt is van natuurlijke vezels zoals katoen, wol of zijde zodat je lichaam kan ademen.
  4. Tot 10% van de baby’s kan bij de geboorte een vorm van een verkorte tongriem hebben. De diagnose verkorte tongriem wordt gesteld als het frenulum van de baby zich zo heeft gevormd dat de tong in de mond beperkt of anders kan bewegen. Het frenulum is het stukje huid dat de tong verankert aan de mondbodem. Bij sommige baby’s steekt het meer dan normaal uit naar het puntje van de tong of is het dikker en beperkter op de plaats waar het vastzit. Veel baby’s met een tongriem kunnen borstvoeding geven zonder dat jij of zij daar problemen van ondervinden, dus het huidige advies is om de voeding te controleren voordat je overweegt de tongriem te verwijderen. Als het nodig is, kan een tongriem gekliefd worden door een specialist tijdens een snelle poliklinische ingreep.

    Liefs,

    Verloskundigen PuurBegin
    Adres: Burgemeester Van Tuinenplein 10, 8265TJ Kampen
    Telefoon: 06 42610199

error: Beschermde content.
nl_NLDutch