Verloskundigen PuurBegin in Kampen

20 weken echo

20 weken echo: een medische echo

Alles wat je moet weten over de 20 wekenecho

Als je zwanger bent, is een van de belangrijke momenten de 20 wekenecho. Dit is een speciaal medisch onderzoek dat inzicht geeft in de lichamelijke ontwikkeling van je kindje. In deze blogpost leggen we uit wat de 20 wekenecho inhoudt en wat je kunt verwachten.

Wat is de 20 wekenecho?

De 20 wekenecho, ook bekend als de anatomische echo, is een uitgebreide scan die rond de 20ste week van je zwangerschap wordt uitgevoerd. Het doel is om te controleren op lichamelijke afwijkingen bij je baby.

Lichamelijke afwijkingen die gecontroleerd worden

Tijdens de echo wordt er gekeken naar verschillende aspecten van de fysieke ontwikkeling van je baby. Dit omvat de controle op:

  • Open rug of schedel
  • Waterhoofd
  • Hartafwijkingen
  • Afwijkingen aan de nieren of botten
  • Gat in het middenrif of de buikwand

Keuze voor de 20 wekenecho

Het is belangrijk om te weten dat het ondergaan van de 20 wekenecho een persoonlijke keuze is. Tijdens je eerste bezoek zal je verloskundige je hierover informeren en kun je beslissen of je deze echo wilt laten doen.

Overwegingen voor de 20 wekenecho

Denk na over hoeveel je wilt weten over je kind tijdens de zwangerschap. Als er afwijkingen worden gevonden, wat betekent dit dan voor jou en je partner? Deze vragen zijn essentieel bij het maken van je beslissing.

Wanneer en hoe de 20 wekenecho plaatsvindt

De optimale periode voor de 20 wekenecho is tussen de 18 en 21 weken van de zwangerschap, met een voorkeur voor week 19. Tijdens de echo beweegt de echoscopist een echokop over je buik. Het proces duurt ongeveer 30 minuten en is pijnloos voor jou en je baby.

De uitslag van de echo

Na afloop van de echo krijg je meteen de uitslag. In de meeste gevallen (95 van de 100) zijn er geen afwijkingen zichtbaar en is er geen vervolgonderzoek nodig.

Vervolgonderzoek bij afwijkingen

In ongeveer 5% van de gevallen kan de echoscopist iets opmerken wat op een afwijking kan wijzen. Dit betekent niet direct dat er iets mis is met je baby, maar vervolgonderzoek kan nodig zijn om dit nader te bepalen.

Kosten van de 20 wekenecho

De 20 wekenecho en het uitgebreide gesprek met je verloskundige zijn kosteloos. Mocht er vervolgonderzoek nodig zijn, dan kunnen deze kosten soms onder je eigen risico vallen.

Privacy en jouw gegevens

Als je kiest voor de 20 wekenecho, worden bepaalde persoonsgegevens vastgelegd in je zorgdossier en in een landelijk systeem. Dit is belangrijk voor de coördinatie van je zorg en eventuele vervolgacties.

Conclusie

De 20 wekenecho is een belangrijk onderdeel van je zwangerschapszorg en biedt waardevolle informatie over de inschatting van de gezondheid van je baby. Het is een persoonlijke keuze die goed overwogen moet worden. Voor meer informatie over de 20 wekenecho, bezoek je de website www.pns.nl waar je gedetailleerde informatie en ondersteuning kunt vinden.

Blijf op de hoogte!

Volg ons op social media voor het laatste nieuws en een kijkje achter de schermen bij Verloskundigen PuurBegin in Kampen.
Ontdek de dagelijkse avonturen van onze verloskundigen, waardevolle tips voor aanstaande ouders en inspirerende verhalen uit de praktijk.
Klik op de onderstaande knoppen en blijf verbonden met ons hartverwarmende team!

 

https://www.instagram.com/verloskundigenpuurbegin/https://www.facebook.com/verloskundigenpuurbegin

Liefs,

Verloskundigen PuurBegin
AdresBurgemeester Van Tuinenplein 10, 8265TJ Kampen
Telefoon: 06 42610199

error: Beschermd content.
nl_NLDutch